Attraktive ungdomsboliger skyder op på bar mark i Aarhus-forstad

Der er akut behov for ungdomsbyggeri i Aarhus. Det er derfor kærkomment, at der netop nu skyder mere end 200 ungdomsboliger op på en stor mark i Slet ved Tranbjerg. Boligerne, der blandt andet er præget af rekreative uderum og kvalitetsbyggematerialer, skal lokke flere unge studerende væk fra centrum af Aarhus og ud i forstæderne.


I løbet af de sidste ti år er antallet af studerende i Aarhus steget markant mere end mængden af ungdomsboliger. I august 2017 vurderede Dansk Byggeri, der er arbejdsgiverorganisation inden for byggeri og anlæg, at Aarhus har et akut boligbehov for 4.000 studievenlige boliger. Ifølge Per Juulsen, der er direktør hos Kollegiekontoret i Aarhus, bor omkring 8.000 af de i alt 49.000 studerende i Aarhus på nuværende tidspunkt i andre kommuner. Det svarer til, at hver 8. studerende pendler til Aarhus for at studere.

Nye boliger vinder på pris og beliggenhed

Derfor ser byggeriet af 216 ungdomsboliger på adresserne Slet Møllevej og Slet Parkvej i Slet ved Tranbjerg i det sydlige Aarhus også ud til at falde på et tørt sted. Ungdomsboligerne, der efter planen skal stå helt færdige i starten af 2019, kommer både til at bestå af dele- og parlejligheder og skal lokke de unge væk fra Aarhus og ud til området omkring Slet og Tranbjerg, forklarer byggeleder Torben Lund Krogsgaard fra Birch Ejendomme, som er bygherre og totalentreprenør på projektet. 

- Vi tror på, at ungdomsboligerne er placeret i et område, hvor vi kan få masser af unge mennesker til, da det ligger godt i forhold til Aarhus’ mange uddannelsessteder. Tranbjerg ligger blot syv kilometer fra Aarhus centrum, hvor der jævnligt kører bybusser. Derudover er det jo også en afstand, der er nem at klare på cykel. Samtidig kan prisen på boligerne også bidrage til, at de unge vælger dette område fremfor en lejlighed i Aarhus, siger Torben Lund Krogsgaard og fortæller, at de første 108 boliger allerede står indflytningsklar den 1. december i år.

- Området har potentiale til at blive et godt og roligt boligområde for unge mennesker, der både ønsker ro til at studere samt en lækker lejlighed til billige penge, tæt på indkøbsmuligheder. 90 % af lejlighederne er allerede lejet ud, og det tyder jo på, at efterspørgslen på og interessen for nye studieboliger er stor, udtaler Torben Lund Krogsgaard.

Holdbare materialer

Arkitektfirmaerne Faber & Have og Luplau & Poulsen har tegnet og udviklet de 216 ungdomsboliger, der i gennemsnit kommer til at være omkring 50 kvadratmeter. Jørn Lyager Poulsen, der er arkitekt og partner hos arkitektfirmaet Luplau og Poulsen, fortæller, at det har været vigtigt for tegnstuerne at opføre boligerne i gedigne og gennemprøvede kvalitetsmaterialer, der ikke kræver megen vedligehold.

- Boligerne på begge adresser er bygget i materialer, som holder, og ikke skal vedligeholdes alt for ofte. De udfylder deres funktion, så de fremtidige lejere slipper for problemer. Man kan således være sikker på, at det er godt byggeri, udtaler Jørn Lyager Poulsen.

Han bakkes op af Flemming Steensen, der er salgsansvarlig hos Eurotag Danmark, som har leveret tagpap til projektet.

- Det er vigtigt, at både byggeprocessen og ikke mindst den efterfølgende drift og vedligeholdelse er så fornuftig en investering som muligt. Derfor er materialernes performance, hvad angår holdbarhed og krav, også afgørende, lyder det fra Flemming Steensen.

- Vi har lagt en 2-lags Residek-tagpapløsning på bygningernes tage. Der er tale om en bitumenbaseret SBS-tagpap-løsning, som er udviklet til at holde tørt under alle tænkelige forhold, og som har en dokumenteret lang levetid og 15 års garanti, supplerer John Rask, der er indehaver af tagdækkerfirmaet Rask Tagdækning, der har lagt tagpap på de nye ungdomsboliger. Han fortsætter:

- Der er tale om et enkelt, traditionel produkt til generel tagdækning, men ikke desto mindre får de kommende beboere en fremtidssikret tagpap-løsning, som dækker, hvor den skal.

Udeområder med plads til fællesskaber

Boligerne ligger som 3-etagers åbne karrestrukturer i det grønne landskab og kommer til at have to opholdsrum/værelser med udsigt til landskabet. Entre, bad og køkkenfuntktioner er primært indrettet med udsigt til en gårdrumsside, som er omdrejningspunktet i boligprojektet.

- Vi har skabt en række attraktive og grønne gårdrum mellem bygningerne, hvor de unge mennesker, par og børnefamilier kan komme hinanden mere ved, fortæller Jørn Lyager Poulsen fra arkitektfirmaet Luplau og Poulsen og fortsætter:

- Gårdrummet er landskabeligt bearbejdet med små kuperede bakkelandskaber, rekreative opholdsarealer samt legeområder for børn. De lægger op til fællesskab, hvilket også er et vigtigt element i dette projekt, slutter Jørn Lyager Poulsen.

Boligprojektet i Slet blev påbegyndt i marts måned i år. Lige nu arbejder håndværkerne på højtryk for at gøre de resterende 108 ungdomsboliger indflytningsklar til 1. januar 2019.